
Niewyjaśnione przypadki anafilaksji można powiązać z alergią na czerwone mięso
30 listopada 2017, 06:13Część przypadków anafilaksji o nieznanej przyczynie powiązano z alergią na czerwone mięso.

Trzmiele nakłuwają liście roślin i w ten sposób przyspieszają kwitnienie
25 maja 2020, 11:26Gdy brakuje pyłku, trzmiele uszkadzają liście roślin, co przyspiesza powstawanie kwiatów - odkryli naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu.
Panie z zaburzeniami owulacji rzadziej chorują na raka sutka
29 grudnia 2006, 09:51Według wyników badań obejmujących ponad 116 tys. pań, częstość występowania nowotworów piersi jest niższa wśród kobiet, które miały problemy z zajściem w ciążę z powodu zaburzeń owulacji.

Korzystny 5-dniowy wegetarianizm
19 maja 2010, 08:42Przejście na 5 dni w tygodniu na dietę wegetariańską znacznie zmniejsza zawartość antybiotyków i ftalanów w organizmie.

Poczucie osamotnienia zwiększa częstość wybudzania
2 listopada 2011, 10:26Im bardziej osamotnieni się czujemy, tym gorzej śpimy. Sen staje się przerywany, co pogarsza jakość nocnego odpoczynku (Sleep).

Neurotoksyczny aminokwas podszywa się pod serynę
26 września 2013, 10:59Spożycie wody bądź pokarmu skażonego cyjanobakteriami już od jakiegoś czasu łączono z chorobą neuronu ruchowego (stwardnieniem zanikowym bocznym). Do czasu badań zespołu z Uniwersytetu Technologicznego z Sydney oraz Instytutu Etnomedycyny nie było jednak wiadomo, co dokładnie się dzieje.

Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu
11 czerwca 2015, 11:28Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.

Synestetyków i autyków łączy podwyższona wrażliwość zmysłowa
8 marca 2017, 13:36Mimo oczywistych różnic w zakresie zdolności komunikacyjnych i społecznych, autycy i synestetycy prezentują podobną podwyższoną wrażliwość zmysłową.

W latach deszczowych ukąszeń przez węże jest więcej
6 września 2018, 10:51Grzechotniki i inne jadowite węże częściej kąsają w latach deszczowych niż w okresach suszy.

Wybrane wirusowe zapalenia wątroby u dzieci
4 marca 2024, 12:26Wątroba to część układu pokarmowego, stanowiąca 3-5% całkowitej masy naszego ciała, składa się z 4 płatów (prawy, lewy, ogoniasty i czworoboczny). Jednostką morfologiczną jak i funkcjonalną wątroby jest zrazik, a komórki budujące ten narząd to hepatocyty. Co wyróżnia wątrobę na tle innych narządów naszego ciała, to z pewnością zdolność do samoregeneracji. Jest pewnego rodzaju „filtrem” gdzie neutralizowane są wszelkie toksyny. Ponadto zachodzą w niej takie procesy jak synteza białek osocza, przemiany energetyczne substancji odżywczych, wytwarzanie żółci, kwasów tłuszczowych, a także stanowi swego rodzaju rezerwuar, magazyn. [1, 2]